torstai 17. marraskuuta 2016

Torstai toivoa täynnä

Tänään koulumatkan varrella oli murheellinen näky. Auto oli täysin kyljellään tienvieressä onnettomuuden seurauksesta. Olen kyllä nähnyt kolaroituja autoja mutta tuo oli kyllä kaiken huippu. Uutisissa sanottiinkin että kyseessä oli ohitustilanne ja sen seurauksena tämä kauheus sitten tapahtui.

Iltapäivällä kun tulin koulusta kotiin asuinalueellamme oli auto törmännyt valopylvääseen, mutta tämäkin oli aivan erilainen tapaus. Huumorimiehet oli selkeästi lähteneet liikenteeseen.
Pienen vanhan keltaisen auton katolle oli askarreltu kattoteline ja kattotelineeseen oli laitettu kiinni vanha ruosteinen tynnyri. Tynnyrin pohjaan oli maalattu keltaisella hymynaama. Eikä tässä vielä kaikki... tynnyrin viereen katolle oli kiinnitetty potkukelkka ja värikäs siivousviuhka. Poliisin nauhat koristivat kivasti tätä hullua kokonaisuutta ikäänkuin loppusilauksena teokselle. Tuon auton ohittaessa tuli enemmänkin huvittunut olo.

Tämä pimeä ja vesi/lumisateinen aika heikentää näkökenttää joten tarkkana saa olla jalankulkijana ja autoilijana. Itse lähden mielummin vähän aikaisemmin liikenteeseen kuin ohittelen viimeistäpäivää pikkutiellä autoja. Järjen käyttö on sallittua.Koulussa päästiin mittaamaan verenpaineita toisiltamme vanhanaikaisella pumppumittarilla. Se oli aluksi aika vaikeaa.
Ensin laitetaan mansetti oikeaan olkavarteen 2cm kyynärtaipeen yläpuolelle. Sen jälkeen stetoskooppi kaulalle ja etsittiin potilaan pulssi ranteesta ja pumppailtiin. Sitten kun ranteessa ei tunnu enää pulssia lisätään vielä vähän lisää ilmaa. Sen jälkeen napit korville ja stetoskooppi käsitaipeese ja ilmaa ruvetaan vähentämään pikkuhiljaa. Sieltä sitten systolinen yläpaine kuuluu ekana voimakkaampana sykähdyksenä jonka jälkeen syke kuuluu hetken ja sen jälkeen hetken hiljaisuus mikä tarkoittaa Diastolista alapainetta. Nämä on siis niin pieniä ääniä että ympäristön täytyy olla todella hiljainen että nuo äänet kuulee.
Tämäkin on käsittääkseni sellainen taito mikä lähihoitajan pitää vain osata. Monessakaan työpaikassa ei enää kuulemma käytetä manuaalisia vaan automaattisia, mutta manuaalinen on paljon tarkempi.

Siinä vähä tämän päivän ihmettelyjä. On se vaan mukavaa oppia joka päivä jotain uutta! Positiivisin mielin eteenpäin!

Seuraavaksi koirat lenkille ja oman kullan kainaloon! <32 kommenttia:

  1. Talvihan yllättää jokikinen vuos! En voi vaan ymmärtää moisia autoilijoita, vaarantavat myös muiden henkeä omalla piittaamattomuudella!! Toi verenpainemittaus on vaikeaa todellakin manuaalimittarilla, itse en vaan siinä onnistunu, pisteet sulle��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla oli niin hyvät opastajat. Eri asia on se osaako tota tehdä testipäivänä parin harjottelun jälkeen. Toikin on vähä sellanen taito minkä oppii sitten tekemällä. :) Meitä on moneen junaan ja monelle pysäkille, niinku noita autoilijoitakin.

      Poista